Sooloji̱ko̱ Kosmi̱ko̱: Galaxias (Mazateco) - Rendón Acosta, Francisco; Torres Papaqui, Juan Pablo; Flor Torres, Lauren Melissa; Mendoza Alonzo, Iván Guadalupe; García Méndez, Rey Fernando; Díaz Félix, Gabriela (Universidad del Papaloapan, 2022)
Ngasun diu̱ j̱ mi xi tjitsa ngas̱ undee,̱ kjínma najmi xi “inchatsikjaniya” yajo’e,̱ xi kitsitsjua xuṯ a̱ janda niṯ jin changa, kju ñáya xi tjimaña kjat’ei̱ ̱kui niṯ jin. Tanga ñaa ̱ ndá niṯ jinña ngisa, ngat’a tjínña Teleskopio̱ ,̱ xuku Teleskopio̱ ̱ xi faitjeṉ xi ‘mi Hubble, kutsa teleskopio̱ ̱ xi ‘mi Alma xi kjisián nangi kixii ̱ Atakama ̱ xi chja ̱ nax̱ iṉ anda Chile,̱ xi inchabasejúnña nga ma chasere̱ najmi xi tjin ndiu̱ j̱ mi teya xi tsejenjínña nga tukua̱ -̱ cha xkunña, á tsanga tuxi kjín sinduree̱ Nangii ̱ kutsa fat’ai ngaya banda̱ espectro electromagnétiko xi tjínree̱, ku kuixi tsitsejenjínña ngatu̱ xkunñátse chase. K’uechjiṟ ee̱ xkuṉ tsején xi ‘ñu ndá nga ma chasee̱ña kúcha tsjuatjin nga̱su̱nde̱, ku kua̱ c̱ ha ma nga tjiyáña kúcha teya Ndiu̱ j̱ mi teya xi tjínree: ̱ tsu’biñaa̱ kju ngieje planeta̱ xi tjiṉ ree,̱ kju sa’e, xi ‘mi asteroide̱ ya, kometa̱ ya, niñu xi ‘ñu kjín sindu ya, xi xuku yufi kúu̱n ya xi ‘mi nebulosa̱ kju najmi xi ‘ñu yi’i ngisa xi ‘mi…ngalatsjia̱ .̱
El zoológico cósmico : galaxias
Keywords: Objetos cósmicos; Telescopio Espacial Hubble